Ce n-au prevazut inginerii cehi cand au fabricat Skodele din 2005

E o seara rece, ingrozitoare de februarie. Gara de Sud ma asteapta, ca in orice zi al carui nume se termina in “I” la ora 19:42 fix in fata statiei de autobuz. Ei bine, nu gara, ci

pasagerul.

Sting tigara si incep sa adun elementele de lista: Acte, telefoane, doua seturi de chei. Trebuie sa ma iau ceva? Ma fura timpul si ma trezesc fumand din nou, facand pasi intre hol si birou agitata. Am terminat tot? Cate elemente trec din lista de azi in lista de maine? E vreunul presant?

Orologiul suna fix 19:50, firar. Asta e. Ne intoarcem la birou. Sting iar tigara si reiau inventarul: telefoane, acte, chei.

Urc geaca pe mine, afara un frig ingrozitor. Astept sa ma urc in fub, stiind insa ca nu va apuca sa ajunga la temperatura de “lucru” pe traseul scurt. Imi vor clantani dintii pana la gara. Oare trenul a ajuns la timp? Pasagerului meu ii clantane dintii pe peron acum?

Urc in Fubi, pun contactul intermediar, astept sa dispara martorii (nu mi plac martorii) si dau contact. Se aude un zgomot obosit de sub capota, turometrul ramane nemiscat.

Iau contactul. Repet ritualul cu acelasi rezultat. Zgomotul, ca o tuse se aude din nou. Fubi e bolnava.

Pun mana pe telefon, formez, sun, mi se raspunde. Fara sa salut spun: As vrea din suflet sa vin sa te iau, dar Fubi vrea altceva. A doua zi imi sun service-ul, sperand la o rezolvare rapida: bateria are mai multi ani pe masina decat permisul meu. Evident, anticipam.

Insa bateria merge fara probleme. Faruri? 100%, claxon? La fel. Pompa de benzina? Armeaza. Maistrul vine cu bujii. Si cu baterie, ca orice service care se respecta.

Nu stiu voi, dar eu am pus mana prima oara pe masina noua. Nu am suflat in carburatoare, nu am incalzit delcouri, am dat cheie si a pornit instantaneu, intotdeauna. Asa ca, intelegeti, de ce un eveniment de genul m-a facut sa lansez cateva cautari informative pe mobile.de

Maistrul se uita si la joja, si concluzioneaza: cam putin ulei. Schimbul a fost facut in noimebrie. Reiterez, e februarie. Mai arunca un ochi: trebuie schimbate si bobinele de inductie, 2/3 (da, bine ca aveti voi 4 pistoane, felicitari) sunt impuscate.

Dat fiind ca bateria functiona corect si totusi a decis sa o schimbe, aplic rationamentul si bobinelor si ii zic ca nu inca. Evident a doua zi nu a pornit. Dupa multe chei, din ce in ce mai lipsite de mila, Fubi porneste amarat si o luam la rotatie spre service. Acolo, facturam: baterie ca baterie, dar bujii, bobine, deplasare si… Ulei

Aparent, la motoarele de Skode, ungerea lantului de distributie se face prin barbotaj, care barbotaj se intampla doar atunci cand nivelul de ulei e cel putin mediu.

De asemenea, aparent, Fabia consuma cam 2l de ulei la fiecare 5000km si are un rezervor total de 3l. Cel putin dupa 140.000km, impliniti de mine in ziua ultimei porniri inainte de imbogatirea nedorita a patronului de service din Ploiesti.

Asa ca, daca aveti Skoda din aceeasi generatie, verificati uleiul mai des decat lichidul de parbriz, completati de fiecare data si o sa fiti ok.

Intre timp, eu ma tot mir: cand spatarul canapelei nu e rabatat corespunzator sau e coborat ca sa transporti ceva, bordul imi arata un martor insistent si inspaimantator. As indrazni sa spun de asemenea inutil. Cu toate acestea, desi inginerii Skoda stiau ca nu au implementat sistem de ungere independent pentru lantul de distributie, au decis ca un flotor in baia de ulei ar ingreuna prea tare masina, drept care au refuzat sa Il puna, desi riscurile sunt majore si problema previzibila.

Apropos, eu am ramas datoare si cu un kit nou de distributie la Fubi, ca sa nu ajungem la reparatii mai mari.

Ce i drept, i-am tot zis colegului ca e ca si cum ar merge in doua pistoane, dar nu imi imaginam ca merge intr-unul. Dupa schimbul de electrice ale motorului, o tura de autostrada mi-a amintit ca fubi poate mai repede 150-160km/h (cam 20 secunde) decat putea. Cu bobine noi si ulei suficient ma simt ca dupa un chip tunning: boost de 15% in putere si consum cu 50% mai mare!

Bottom line: avem o masina care consuma ulei de profesie dupa 100.000 km (pentru ca si la revizie era cam putin), dar fara martor pentru nivel. Lista mea de drum se transforma in: telefoane, Acte, chei si verificat ulei. Norocul meu ca rimeaza. Eu imi memorez toate listele fonic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s