Calul putere – Ce inseamna, de unde vine, cum se masoara?

Cu totii evaluam diferitele modele de masini si in functie de parametrul “cai putere”, de cele mai multe ori acesta fiind principalul parametru de diferentiere intre modele similare. Cu toate acestea, cati dintre noi au studiat indeaproape ce

inseamna calul putere si de unde vine?

Calul putere este o unitate de masura a (surpriza) puterii, cu valori diferite in functie de sistemul de masurare. Cele mai comune definitii sunt:

a. Calul putere imperial (mecanic) – cu o valoare aproximativa de 745.7 W
b. Calul putere metric – cu o valoare aproximativa de 735.5 W – de exemplu, un cal putere metric este necesar pentru a ridica 75kg cu un metru de la sol intr-o secunda.

Termenul a fost adoptat la finalul secolului XVIII de James Watt pentru a compara puterea motoarelor pe abur cu puterea cailor pe care ii inlocuiau. Decizia a fost una de publicitate – avand rolul de a usura vanzarile motoarelor sale cu abur.

Mai tarziu, termenul a fost extins la alte tipuri de motoare cu pistoane, inclusiv pentru masinariile electrice – aici insa, avem un sistem de sine statator, calul putere pentru masinariile electrice masurand exact 746 W.

In caz ca va intrebati, un adult sanatos produce 0.1 cai putere 🙂

O masina este cu atat mai performanta cu cat puterea sa este mai mare si greutatea mai mica. Evident – cu cat greutatea este mai mare, cu atat puterea necesara pentru a accelera trebuie sa fie mai mare.

Desi pare o unitate de masura de sine statatoare, de-a lungul timpului producatorii au gasit modalitati de a umfla cifrele motoarelor produse, prin inlaturarea alternatoarelor, a pompelor de apa, etc. Practica era extrem de populara in America anilor 1960.

Aceasta practica a dus la diferentierea masuratorilor in cal putere brut si net. Calul putere brut este acea valoare masurata fara sarcini suplimentare pe motor, in timp ce calul putere net este acela masurat in masina finita, gata de vanzare. In reclamele si brosurile de prezentare actuale se foloseste calul putere net.

Cum folosim calul putere?
In afara de aplicatia teoretica, raportul dintre caii putere si valorile de turatie ne ofera curba de putere a masinii.

Curba de putere ne indica faptul ca orice motor are un punct superior de putere – o valoare a turatiei la care putem extrage puterea maxima a masinii. Acelasi lucru se intampla si in cazul cuplului, de aceea, in prezentarile modelelor noi vedem valorile exprimate astfel: 927 hp @ 6900 rpm, 1100 Nm @ 4000 rpm (Koenigsegg Agera, ca doar nu alegeam Skoda Fabia).

In situatiile (d)in care ne dorim sa acceleram rapid, cheia este sa tinem motorul aproape de punctul de putere maxima indicat de curba – aceasta fiind explicatia subselectarii pentru a accelera, sau a ambalarii motorului pentru a demara de pe loc.

Diferenta dintre hp si bhp
Pentru a masura puterea unui motor in cai putere este necesara conectarea unui dinamometru la acesta. Dinamometrul aplica o sarcina pe motor si masoara puterea produsa de acesta contra sarcinii.

Masurarea calului putere prin forta de franare necesara pentru a opri motorul este cunoscuta ca bhp (Brake Horsepower) si se realizeaza la nivelul arborelui cotit, inaintea pierderilor de putere cauzate de cutia de viteza si trenul de rulare.

Diferenta dintre cal putere si cuplu
cal putere si cuplu
Puterea – capacitatea de lucru – produsa de un motor este masurata in cai putere. In situatia descrisa in paragraful anterior, dinamometrul masoara de fapt cuplul de iesire al motorului la diferite rotatii pe minut. Valorile diferite sunt apoi introduse intr-o formula (Cuplu x RPM/5252 ) pentru a deriva caii putere.

Motivul pentru care valorile sunt prezentate in paralel este ilustrarea potentialului vehiculului. Cuplul motorului este afectat de transmisie si de trenul de rulare, transpunerea cailor putere in cuplu final depinzand de acestia.

De exemplu, daca ne uitam la specificatiile unei masini de competitie in paralel cu ale unui tractor putem vedea valori similare. In acelasi timp, tractorul nu poate accelera cu viteza masinii de competitie, dupa cum nici masina de competitie nu poate tracta pluguri si alte angrenaje agricole.

One thought on “Calul putere – Ce inseamna, de unde vine, cum se masoara?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s