Democratie Chineza

Tarziu, in toamna 2008, Guns N’ Roses scoteau pe piata primul lor album, dupa o pauza de 15 ani. Evident, fara Slash, Duff McKagan, Matt Sorum si Gilby Clarke. Intr-o formula mult (si rau) schimbata, evident ca nu au mai gasit vreun Paradise City…

O banala coincidenta face ca perioada de cand nu am mai publicat un articol, cat de mic, sa fie de taman 15 luni. Doar ca eu sunt inca in formula completa.

Cel mai rau e cand te asezi in fata ecranului alb si il lasi sa-ti scoata ochii. Ca lui ii e bine asa, nu tine neaparat sa-ti primeasca tie cuvintele. Ca oricum oamenii prefera oricand pozele pe care le-ai tot incarcat. Si chiar, pana acum ce-ai pazit? Vrei flow? Poftim alb!

Nu am pazit nimic, ca n-am nici cojoc de cioban, nici casca de jandarm. In schimb, am invatat destule despre Coasta. Cum ar fi ca in auto-lumea noastra cea sfrijita, Coasta exista doar pentru cativa impatimiti. Restul insista sa-i spuna Rally. Sau rali, ca de multe ori te intrebi daca Romana unora e macar B1.

Uite, de exemplu, week-endul trecut (ma imaginez pe mine insumi privindu-ma cu netarmuita admiratie, am impresia ca o sa public azi… maine… si nu va trebui sa modific numarul week-endului), la Ranca, am constatat iar… si iar! ca auto-lumea noastra despre care aminteam acum 16 cuvinte contine si cretini. Acum, daca intamplator ce urmeaza te descrie, te rog sa ma ierti! Ma voi corecta: printre noi sunt destui domni cretini.

Exista o specie anume de mititei, spectatori la motocoasta sau cum i-o zice, care merita un dos de (te rog, nu te gandi la palma, ci la ce pune ocazional ciobanul in palma. adica branza. sau oaie, dupa anotimp). Una dintre particularitatile competitiilor de Viteza in Coasta este ca in fiecare dintre zile, in pauza de pranz, traficul se deschide cca o ora, pentru a da ocazia sponsorilor sa ramana fara vreo 25% dintre spectatori. Anume fara cei care au fost surprinsi de inchiderea traficului si nu au avut cum ocoli. De asemenea, daca iti e greu mersul din Start in Sosire, e momentul optim de a sari in masina si a face rocada. Deloc surprinzator, este exact momentul in care pasarelul care a inspirat mazgalirea ecranului iese fericit in lumina. Stii momentul de la lasarea serii, langa balta, cand un broscoi rupe linistea si, o vreme, tot corul stufarisului oracaie de parca n-ar mai exista un maine? Exact asa, amestecati printre turisiti pasageri, fericiti ca au ocazia sa isi vada de drum, vin chilotii. Mari consumatori de automobilism, fuduli ca un prost de parlament, ies sa faca ture. Intra frumos in coloana si o vreme, bunica-mea, cu cadrul ei cu tot, ar putea sa le-o ia inainte cu 3 curbe. Apoi, cand considera ca au loc suficient pentru a isi testa/etala virtuozitatile, ii dau bice.

Daca intamplator esti unul dintre ei, si inca mai citesti, da-mi voie sa iti spun ca sa crezi ca esti rapid ca Andronic sau Radut este ca si cum ai crede ca ai putea merge la Opera si, in pauza dintre acte, sa behai o arie. Pentru ca tu, atunci, pe acel traseu, asta faci. Nu esti doar un pericol pentru tine si cei din jur. Esti o insulta pentru orele de antrenament petrecute de fiecare dintre pilotii aliniati la start. Sunt oameni care au parcus traseul pana cand il pot desena. Iar langa ei, altii care au transpirat pe langa masinile de competitie cat acestea ulei. Nu in ultimul rand, jignesti toti spectatorii fara de care aceste curse nu ar avea sens. Iar tu vii, cu un basit de Corsa, si incerci linia de raliu, cat mai aproape de saracul de pe contrasens.

Dar iti multumesc, fara tine ecranul ramanea pur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s