Verificarea uleiului – cum se face corect?

Poate de unde Fabia a inceput sa acumuleze pe langa ani, si niscaiva km sanatosi in ultima vreme, ultimele vizite la service ne-au lamurit cu privire la o problema pe care nu stiam ca o avem: consumul de ulei. Un simptom natural pentru orice motor trecut de un anumit numar de kilometri, consumul excesiv de ulei si mersul fara ulei au efecte iremediabile asupra vietii motorului. Acum, numai ce am trecut o masina cu 5 ani mai tanara decat Fubi, fabricatie japoneza si cu numar mai mic de km prin service ca sa aflam ca are aceeasi problema.

Problema porneste de la service-uri fara indoiala. Nu stiu cati dintre voi stati lipiti de masina cat timp e in service, insa eu o fac fara exceptie. Si de-a lungul vremii am remarcat ceva: Verificarea uleiului in service se face dupa alta procedura decat cea pe care o stim cu totii.

Daca ar fi sa va intreb pe fiecare dintre voi cum faceti schimbul de ulei, sansele sunt ca majoritatea sa imi redati, intr-o forma sau alta procedura de mai jos:

  • Se scoate joja
  • Se sterge joja
  • Se reintroduce joja
  • Se citeste nivelul pe joja.

Si, surprinzator, uleiul e intotdeauna la nivel cel putin minim. Asta pana cand ajungeti la service.

Bineinteles ca verificarea uleiului la cald este inutila, dat fiind ca lichidul se dilata la temperaturi crescute. Insa verificarea la rece tinde sa dea valori mai mari ale nivelului de ulei, decat cele reale, din timpul functionarii.

Procedura corecta ar suna cam asa:

  • Se porneste motorul pentru 10 secunde, optional (daca va incanta zgomotul) puteti sa si accelerati putin
  • Se scoate joja
  • Se sterge joja
  • Se reintroduce joja
  • Se citeste nivelul pe joja

Explicatia: Dupa o perioada de stationare, uleiul are timp sa se scurga din toate galeriile si sa se intoarca inapoi in baia de ulei. De aceea, nivelul de ulei verificat la rece este marit artificial. In momentul pornirii motorului, componentele se greseaza, facand o cantitate finita de ulei sa dispara ca prin magie din baie. Cu toate acestea, pentru o buna functionare si pentru prelungirea vietii motorului, nivelul minim trebuie indeplinit constant.

Multumim pentru informatie acelui service auto din Ploiesti care ma lasa de fiecare data sa ma zgaiesc la cum isi fac ei meseria, si imi mai si raspund la toate intrebarile!

service

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s