Inapoi in viitor

Sfarstiul unei zile oarecare de la finalul lui februarie. Pentru consumatorii de motorsport, ocaziile de a rontai ceva nou sunt cat se le numeri pe degete. Palpaitul telefonului cerea de ceva vreme, rabdator, un dram de atentie. O invitatie la un eveniment de lansare a unei echipe de Formula Student. Telefonul inteligent si-ar merita mai degraba numele daca ar putea notifica distinct mesajele interesante. Recunoscandu-l, autorul invitatiei m-a trimis intr-un trecut deloc indepartat.

Anume, pana la duminica Trofeului Sinaia… si deschid o nota mentala, spre dezvoltare ulterioara, despre tendinta de a retine momente legandu-le cu dara de pneuri din asfalt; despre cum traiectoria unei masini intr-o curba anume iti suprascrie memoria, pana la a dicta eticheta ce se va lipi deasupra sertarului imaginar (uite, week-end-ul Senna, din 94, este un exemplu rascolitor). Cum ziceam, Sinaia, 2018. De plouat, pentru a patra sau a cincea oara, nu mai ploua. Din exteriorul unui ac de par, insa de la o distanta sigura, asteptam inceputul primei urcari de concurs a zilei. De pe margine, astea sunt momente cu un specific propriu, in care incerci sa iti gasesti locul pentru ce va urma. Ca purtator de camere, testezi lumina in zeci de feluri diferite de a seta aparatele. Orice misca devine un potential subiect. Asa ca l-am vazut din vreme, apropiindu-se cu pasi mici, deloc grabiti, in directia noastra. Marunt, cu ditamai rucsacul in spate. Ajuns langa noi, desface abracadabrant un scaun pliant si se orienteaza cum sa isi fixeze umbrela, unde sa puna sacul, si isi cauta un sandvis, incercand politicos sa nu calce pe maxilarele noastre, cazute la nivelul asfaltului la vederea personajului, lejer invidiosi pe intreaga recuzita. Nu ma intelege gresit, nu colectionam figuri, desi spectatorii coloreaza si ei intotdeauna cursele. Tipul asta era de departe cel mai pregatit pe care l-am vazut in atare situatie. Daca ar fi fost nevoie, sunt convins ca omul avea la el si o gasca de uns scaunul, sa nu scartaie cand il intinde, cizme de cauciuc, manusi, nisip antiderapant, iepuri de scos din joben. Orice. Cand ne-a intrebat daca am vazut sa gliseze vreun pilot in curba respectiva, doar am primit o confirmare – omul isi facuse temele. Cum de regula e mai probabil sa fim intrebati daca masina lui Stratnic (“aia de la Metrotehnica”) are motor de unu-patru, am apreciat comentariile legate de apexul tarziu si diferentele de tractiune. Cat sa-l tinem minte si sa ne dorim sa vedem mai multi ca el.

Lesne deci de inteles entuziasmul cu care am primit propunerea. Cand omul vine cu inima deschisa, nici nu mai conteaza ca are nevoie de filmulete explicative ca sa si ajunga. Multumim, au fost bune. Nu as putea spune exact la ce ma asteptam. In definitiv, urma sa ne intalnim cu cativa zanatici hotarati sa dezvolte cumva un monopost, cu care sa concureze intr-un fel despre care nu stiam mai nimic. Decizia lor, de a tine un eveniment de tip open garage, in incinta Politehnicii, insa, a fost grozava. Nu ai cum sa nu te molipsesti de tinerete odata intrat pe holurile ce emana un aer optzecist. O mie noua sute optzecist, mai exact. Bine, in realitate e altfel, exagerez eu, au usi de termopan si rampe pentru persoane cu handicap si chef de aventura, ca-s inclinate la 45. Lumina e bine sa ai si din…launtru. Dar ce poti face? Semiorbecai pe holuri care arata la fel, noroc ca nu e complicat, faci de patru ori dreapta, de sapte stanga si te bucuri ca ai 4G si poti trimite locatia oricui i-ai cere ajutorul. Exact cand te intrebi daca e posibil sa scapi de acolo fara sa trebuiasca sa iti iei diploma de inginer mecanic, vezi un afis care iti confirma ca Bear Grills nu e chiar asa grozav. Deschizi usa si respiri, ca iti trebuie. Esti intr-un garaj alb, imaculat, forfotind de studenti care pot fi ori gripati, ori entuziasmati de moment. Esti in garajul UPB Drive, welcome!

received_828017040877647.jpeg

Si te simti bine primit, ai impresia ca pe oricine ai intreba, vei primi un raspuns complet, edificator. Asa afli ca echipele sunt alcatuite exclusiv din studenti, iar obiectivul este de a construi un monopost ce va fi supus la nu mai putin de opt (8!) probe – anduranta, autocross, eficienta consumului, acceleratie si skid-pad, unde sunt masurate fortele laterale dintr-o curba data. Numaratoarea contine doar probele dinamice. Partea desteapta este ca sunt si teme pentru acasa, cum ar veni – raport al costurilor, raport al design-ului si business presentation, pe care ma scuzati, nu stiu sa o traduc. Si toate astea se intampla, tine-te bine, pe doua circuite al caror nume ar trebui sa iti ridice rpm-ul doar la simpla amintire: Assen si Catalunia.

Si uite cum, de unde aveai impresia ca vei avea parte de o seara lejera, intre niste tineri ambitiosi, te trezesti in mijlocul unei echipe cu departamente adevarate – motor si tren de rulare, electronica, sasiu si aerodinamica, operatiuni. Iar echipa asta nu a stat degeaba: au deja aproape gata sasiul, au primit motorul si cutia unei motociclete Honda CBR 600 (din care, mi se spune, cele mai bune echipe reusesc sa scoata undeva la 70 CP, din cauza limitarilor extreme ale grosimii evacuarii), au si diferentialul, frumos expuse intr-un colt. Si garajul asta impecabil, care, imi spun ei, nici nu exista pana cu cateva luni inainte, a fost construit special pentru ei in incinta Politehnicii. Nu in ultimul rand, au deja cativa sustinatori care merita laudati – de la Academia Titi Aur, unde isi vor testa monopostul (si vor decide pilotii), Motul, Salonul Auto Bucuresti, Pi Advisor, ASER, la BEST Bucharest, MSC Software, Credo si AutoExpert. Bravo tuturor, pentru ca incep sa puna pe picioare un proiect senzational.

Nu au urma de indoiala in viitor cand spun ca bugetul este departe de a fi asigurat. I-am intrebat ce le lipseste dintre toate nebuniile de care vor avea nevoie. Pneuri (205/510 R13) si jante pe masura, cu prindere 4×100. Cum oamenii au de respectat o carte intreaga de specificatii, cel mai bine ar fi sa-i cauti, esti la un e-mail distanta: upbdrive@gmail.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s