Despre cazanul alb care ne-a dus la Ranca – editorial

Cu 5 ani mai tanar, dar cu 100.000 km mai plimbat decat Fubi, cazanul alb cu romb pe el statea sfidator langa bordura, chiar in fata noastra. Ne consultam:

“Ei sunt?”
“Cred ca da.”

Pe masura ce ma apropiam simteam un vag amuzament, ce a inceput treptat sa semene teribil a disperare. Ajung langa geam si intreb: “Asta e?”. Pasagerul imi raspunde zambind: “Inca nu ai vazut nimic”.

Cum am ajuns aici?
Fabia plangea dupa ambreiaj deja de vreo 7.000 km. Am plans si eu, cu voce de om, insa plansetele mele au ramas neauzite, pana la punctul in care s-au transformat in proteste si intr-o vizita incognito la service. Acolo am lasat Fabia si am decis sa inchiriem o masina pentru excursia la Ranca, cu o ora dupa momentul in care anticipasem ca vom pleca din Bucuresti.

Revenind,
Plecam, acompaniati de tot felul de zgomote si aflu din dreapta ca prezenta conserva da din coada mai mult decat ar trebui. Trebuie sa admit ca suna interesant, insa mai degraba intr-un context lipsit de pasageri si bagaje fragile si nicidecum anticipand 2-300km de condus nocturn pana la primele serpentine serioase. In fine, nu conduc eu…

Ajungem si la serpetine, unde soferul, Mihnea – sa ne intelegem – scapat ca din aglomeratia cotidiana isi face de cap.

View this post on Instagram

Hello, Rânca!

A post shared by Mechanicats (@mechanicatsro) on

Mergem ce mergem, cand remarcam un martor aprins in bord. Ar semana cu martorul de bujii, insa ce e cu arta aia abstracta de deasupra lui?

07b781e61d3e4a981128dc69625ebb9fo

Arghm… va intrerup?

Noroc ca pasagerul din dreapta – eu, sa ne intelegem – a remarcat si ca temperatura motorului nu e cum ar trebui sa fie.

00:20, vineri seara pe DN67, ridicam capota.
In afara de un miros indecis, pe sub capota nimic nu parea in neregula. Cum nu puteam sa verificam bujiile, si am fi facut-o oricum degeaba, am decis sa inspectez slinky-ul acoperit cu fetru ce tine loc de furtun pentru filtrul de aer. Si inspectand-ul, gasesc asa ceva:

fetru

61f6le2bwt5l._sx425_

Inginer Renault: Aha! Am rezolvat si problema de admisie!

A urmat o serie de discutii hilare, cu propuneri din ce in ce mai rasarite, motivate mai degraba de curiozitati personale decat de adevaruri mecanice. Pe principiul “las’ ca merge si asa”, ne-am continuat precaut deplasarea spre cazare.

Ce am facut, pana la urma?
Nimic. Asta e frumusetea. Am sunat agentia, care ne-a zis “Da, stim, nu e problema, trebuie sa ii scoatem martorul ala” (sic!), martorul a disparut la un moment dat si noi ne-am vazut de treaba, fara alte intreruperi.

Una peste alta, am ajuns si ne-am si intors de la Ranca cu alimentari de 350 RON – deloc de negliat.

Returul
Am facut atat de mult haz de masina asta incat am omis complet ca pasagerii au stat bine-mersi, bagajele incapand integral in portbagaj. De fapt, portbagajul e atat de mare incat cred ca puteam plasa si minim un pasager inauntru, daca ne doream intimitate.

Luni dimineata, cu cea mai urata mahmureala din istoria recenta, a trebuit sa inapoiez masina centrului de inchirieri. Si am fost placut surprinsa.

In ciuda faptului ca – desi am fatait scaunul 3 minute in fata portii – stateam in dansa ca pe sezlong, stangul atingea ambreiajul numai cu calcaiul ridicat si aveam senzatia ca m-am urcat intr-o dubita, nicidecum intr-un sedan, masina era vioaie, directia era precisa si comportamentul surprinzator de intuitiv. Sa nu mai zic de oglinzi…

e45e0ee68ae95b4960a97da146266dc2-169150-400_400

Experienta completa de transport persoane pe rute intravilane

Iar odata masina predata, m-am lamurit si cu privire la martor, furtunul pentru filtrul de aer si toate micile anxietati de pe drum: “La asta e ca la Rolls Royce, nu deschizi capota, ca pierzi garantia.”

In concluzie – nu e cea mai rea masina de inchiriat “on a budget”, daca esti dispus sa accepti panica sumara la orice sunet/martor contra unui consum mic. Si ai si de ce sa te amuzi cu prietenii.

Surse foto: reno.ro, amazon.co.uk, okazii.ro, mitula autoturisme

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s