Ayrton Senna 1994-2014

Cum a influentat moartea lui Ayrton Senna viitorul Motorsportului?

Cu douazeci de ani in urma, moartea pilotului Ayrton Senna a socat motorsportul si a condus la imbunatatirea considerabila a sigurantei pe circuit. In anii precendenti accidentele cu urmari fatale erau comune (ex. Jim Clark, Ronnie Peterson, Gilles Vileneuve etc.) dar, deasemenea, erau puse pe seama ghinionului si erorilor pilotilor. La acel moment, puterea si mod special viteza monoposturilor depaseau considerabil masurile de precautie active.

 

81Evenimentul nefericit din primavara lui 1994 a infuriat opinia publica, astfel incat mai multi politicieni italieni au cerut interzicerea sportului. Moartea lui Senna – posibil, unicul eveniment care ar fi putut genera o asemenea transformare – a reprezentat un moment de cumpana, ducand la adoptarea reala a programelor de marire a sigurantei.

 

Spre deosebire de alte morti pe circuit, cea a lui Ayrton Senna a fost un eveniment mediatic de impact mondial. Isteria provocata a impus organizatorilor sa inteleaga necesitatea unor schimbari. Din aceasta cauza si in plus din cauza dezolarii generale o actiune rapida a devenit posibila. Astfel, moartea lui Senna a reprezentat oportunitatea si necesitatea imperioasa pentru o reforma in siguranta. In ochii publicului si a intregii lumi, sa mori pentru sport devenise inacceptabil.

2

Evenimentul de la Imola a fost catalizatorul pentru schimbarile care a salvat zeci de mii de vieti incepand de atunci. Testamentar pentru porportiile evenimentului este atat faptul ca nu a mai fost inregistrata nicio moarte in Formula1 din mai 1994 cat si imbunatatirile enorme in siguranta circuitelor.

ayrtonsenna

Asociatia pilotilor Grand Prix, inactive de la ultima fatalitate, cu 8 ani inainte a fost reintrunita pentru a lua masuri. Vire precum Tamburello, cea in care Senna si-a pierdut viata la o viteza de 307 km/h, au fost repozitionate, o sicana a fost instalata la Eau Rouge pentru cursa din 1994 s.a.m.d. Cert este ca in decurs de cateva luni s-a stabilit ca marimea si puterea motoarelor sa fie reduse; asemenea, marimea aripii frontale si a splitterelor au fost reduse pentru a micsora aerodinamica; latimea cockpit-ului a fost marita pentru o mai buna protectie, iar bratele frontale au fost reduse pentru a evita slabirea rotilor.

 

Ayrton_Senna_1992_MonacoPe termen lung, modificarile acceptate de un grup de siguranta au fost fundamentale atat pentru siguranta de drum cat si pentru Formula1. Desi sunt frecvent zeflemisite, generatia de circuite Hermann Tilke sunt gandite pentru a permite senna-formule-ferrariportiuni de derapaj marite. Habitaclul care in trecut era subtire a devenit inexpugnabil, exemplu vizibil in comparatia dintre coliziunea lui Ratzenberger si cea a lui Robert Kubica in Montreal 13 ani mai tarziu. Desi Formula1 va pastra un grad marit de risc, piloti de astazi nu intampina aceleasi ameninari letale ca in urma cu 20 de ani.

 

Pentru multi dintre noi aniversarea de saptamana asta va fi un momento pentru cat de prematura a fost moartea brazilianului. Doua decenii mai tarziu, va trebui sa ne punem de accord ca moartea lui Senna a salvat vieti nu numai in Formula1, dar si pe drumurile publice.

 

Timp de 4 zile, circuitul de la Imola va fi deschis publicului si in mod special tuturor celor ce vor s ail omagieze pe Ayrton Senna, pilotul Brazilian care a murit pe 1 mai, in urma cu 20 de ani.

Formula One World Championship

A fost confirmata si adunarea protagonistilor din Motorsport: echipa F1, producatori cunoscuti de automobile, piloti si tehnicieni.
Ayrton-Senna-photo-11Tributul va contine si numeroare activitati precum simulatoare, karturi electrice, pit stop-uri, expozitii fotografice, lucrari artistice si obiecte unice apartinand istoriei lui Ayrton Senna.

Muzeul Checco Costa va expune o colectie privataAyrton-Senna-photo-40 accesibila pentru prima oara in totalitate publicului, colectie ce include karturile, motocicletele, masinile si multe alte obiecte ce au apartinut pilotului Brazilian.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Totul despre masini si condus – profesionist

%d bloggers like this: