ANALIZA COMPARATIVĂ MONDIALĂ A CALITĂŢII AUTOVEHICULELOR PRODUSE ÎN ANUL 2012

Articol prezentat in cadrul conferintei cu participare internationala: “Holistica vietii economice” in anul 2013, realizat in colaborare cu  Conf. Dr. Univ. Ing. 

Rezumat

Urmărind implozia adusă de anul 2012 în piaţa autovehiculelor s-a decis  compararea celor mai noi modele după 11 standarde de calitate împarţite în trei categorii: standarde financiare, standarde de eficienţă şi standarde de comfort şi aspect.

Deasemenea, anul 2012 a adus evoluţii în tehnologiile deja cunoscute dar şi tehnologii noi pentru a facilita sistemele de asistenţă a siguranţei şi de drum. Printre evoluţiile notabile ale acestui an se numără sistemele speciale de radar prezentate la salonul auto de la Geneva, sisteme privite cu reticenţă de către cei mai conservatori, tehnologia motoarelor electrice şi a hybridelor care se anunţă una de succes, nu numai din cauza protecţiei mediului, dar şi mulţumită posibilităţii alternativei între combustibil şi baterii electrice şi nu în ultimul rând din cauza consumului extrem de redus de combustibil pe care il au aceste autovehicule.

Cele 10 modele discutate sunt urmatoarele: BMW M6 Gran Coupe, Skoda Rapid,  Dacia Lodgy, Seat Toledo,   Ford Kuga,  Mitshubishi Outlander, Opel Vauxhall Moka, Range Rover Evoque, Nissan Juke si Volvo v60 Plug in Hybrid

Cuvinte-cheie: autovehicule, analiza calităţii, tehnologie si evolutie, analiza comparativă, standarde de calitate

JEL Classification: O11, O14

 

 

I.Introducere

2012 a fost un an bun pentru producţia de autovehicule, majoritatea producătorilor venind chiar cu modele noi anul acesta. Bmw a scos pe piaţă M6 Gran Coupe, Dacia a adus Lodgy, pentru Ford anul 2012 a adus Ford B-Max care se anunţă un model de succes, Skoda a reînviat brandul Rapid.

Articolul doreşte să facă o clasificare obiectivă a autovehiculelor produse în 2012 şi să stabilească exact care dintre acestea este cel mai reuşit luând în considerare atât raportul calitate-preţ, cât şi compromisul inevitabil în achiziţionarea unui autovehicul.

Nu putem nega importanţa studierii pieţii înainte de achiziţionarea unui autovehicul, astfel aceasta lucrare vine să uşureze procesul de prospectare a pieţii. Am adus în discuţie 6 categorii de vehicule, după cum urmează: limuzine coupe reprezentate de BMW M6 Gran Coupe, Sedan-uri reprezentate de Skoda Rapid, monovolume reprezentate de autohtona Dacia Lodgy, Hatchback-uri reprezentate de Seat Toledo, SUV-uri reprezentate de Ford Kuga, Mitsubishi Outlander, Opel Vauxhall Mokka, Range Rover Evoque şi Nissan Juke şi nu în ultimul rând, Crossovere şi Hybride ambele reprezentate de Volvo V60 Plug-in Hybrid.

Am ales trei categorii de standarde de calitate şi anume: standarde financiare, de eficienţă şi standarde de comfort şi aspect, prin care vom analiza 10 modele de autovehicule produse în 2012. Fiecare dintre standarde va primi un număr de puncte, de la 1 la 10 care vor ajuta la clasificarea finală în funcţie de media punctelor obţinute.

 

II.Conţinut

Începem analiza cu clasa limuzinelor de lux, reprezentată de modelul M6 Gran Coupe de la producătorul bavarez BMW. Costul de achiziţie al acestuia este de 86.000 euro, combinat cu costuri de întreţinere extrem de ridicate. Consumul este şi el unul mare pentru clasa sa anume 8.6l/100km mixt.

După cum vom vedea, anul 2012 aduce nu numai o implozie în materie de producţia de autovehicule, dar şi consumuri mai mici şi tehnologii inovatoare.

Pentru prima categorie de standarde va trebui sa îi acordăm BMW 4/10 puncte.

În materie de eficienţă, bavarezii nu se dezmint nici de această dată, modelul fiind dotat cu un motor L6 bi-turbo de 2993 cmc. Am adăugat listei standardelor de eficienţă şi coeficientul de manevrabilitate, calculat ca şi raportul dintre lungimea efectivă a masinii/lungimea ampatamentului acesteia, astfel cu cât coeficientul este mai ridicat, cu atât maşina este mai puţin manevrabilă. Rezultatul în cazul BMW este un coeficient de 1,684 – uimitor de mic pentru o limuzină. Frânele integrale pe disc sunt o reuşita, în urma testelor rezultând o distanţă de frânare de 36,4 m de la 100km/h până la 0.  Printre dotările standard se numară şi Airbaguri frontale, laterale şi pentru pasageri, faruri bi-xenon, tapiserie piele, pilot automat şi aer conditionat.

Nu avem ce reproşa BMW în materie de eficienţă, deci îi vom acorda 10/10 puncte pentru aceasta categorie de standarde.

Interiorul Gran Coupe-ului este cel puţin uimitor, aceasta având piele alba şi maro, inserţii din lemn de frasin vopsit alb şi multe facilitaţi şi spaţii de depozitare. Nici exteriorul nu se lasă mai prejos, având un bot “stilou” alungit, combinat cu un spate scurtat, ceea ce dă un aspect sportiv maşinii.

În ceea ce priveşte comfortul, acesta este limitat pentru pasageri de consola central alungită.

Şi la aceasta categorie de standarde, BMW primeste 8/10, din cauza comfortului redus pentru pasageri, media sa fiind de 7,33 puncte.

Din clasa Sedan-urilor, avem ca reprezentant Skoda Rapid, ce se afirmă ca o maşina de familie şi impartăşeşte conceptul îmbrăţişat de Skoda anul acesta şi anume este cea mai spatioasă din clasa/pentru destinaţia sa.

Preţul de achizitie este mic, anume 12.000 euro pentru motorizarea de 1.2l. Acesta nu este singurul avantaj al motorului de 1196cmc, la preţul redus se adaugă şi beneficiile unui consum mediu de 4.4l/100km mixt. Costurile de intreţinere sunt medii-ridicate, motiv pentru care, la standardele financiare Skoda va primi 8/10 puncte.

Din păcate manevrabilitatea Rapid-ului este redusă, coeficientul acestuia fiind de 1,722 – mult mai mare decât al BMW-ului prezentat anterior.  În pachetul de dotări standard intră Airbaguri frontale, laterale şi pentru pasageri, ABS, EBD, ESP, AC şi asistenţă de frânare. Din cauza gamei limitate de motorizari care vine cu acest model (cea mai mare fiind 1.4 TSI), trebuie să acordăm 5/10 puncte Rapid-ului la capitolul standardelor de eficienţă.

Interiorul contine materiale de înaltă calitate, dupa cum am mai spus, este foarte spaţios pentru clasa sa, consola centrală se uneste cu bordul, dând interiorului un aspect fluent. Deasemenea are diverse săaţii de depozitare şi facilităţi, ceea ce îi dau un aspect practic. La exterior Skoda Rapid este o maşină pragmatică şi vag agresivă în partea frontală, mai degraba sportivă decât elegantă.

În ceea ce priveşte comfortul, acesta este sporit de scaunele ergonomice şi spaţiul extins pentru capul şi genunchii pasagerilor. La această categorie de standarde Skoda Rapid primeşte 10/10 puncte, media sa fiind de 7.66 puncte.

Din clasa monovolumelor, am ales Dacia Lodgy, după eşecul înregistrat la testele de siguranţă EURONCAP.

Costul de achiziţie al Lodgy porneşte de la 9.500 de euro, la acesta adăungându-se fiabilitatea deja cunoscută a maşinilor marca Dacia asociată cu costurile reduse de întreţinere.La standardele financiare putem spune că Lodgy ne-a câstigat complet cu consumul cuprins între 3,8 şi 5.3l/100km, astfel nu putem să îi acordăm mai puţin de 10/10 puncte.

Motorul SOHC 8V Turbo de 1461 cmc sună promiţător, alături de o manevrabilitate ridicata: 1.600, mai mare decât a Loganului (al cărui coeficient este de 1.619), şi frâne pe disc.

În materie de dotări standard, Dacia a profitat de neobligativitatea sistemului de siguranţă ESP, acestea incluzând doar ABS şi airbaguri frontale şi laterale.

Deşi capacitatea masinii este una ridicata şi, in materie de proiectare Dacia a evoluat extraordinar, lipsa ESP-ului ne determină să scădem punctajul la aceasta categorie de standarde de calitate, Lodgy obţinând doar 7/10 puncte.

Interiorul are în continuare acelaşi plastic de slabă calitate, efortul depus în designul acestuia fiind redus. Liniile consolei şi a bordului nu sunt unificate, dând un aspect „spart”. Nici la exterior lucrurile nu stau mai bine, încercarea de extravaganţă a Daciei la farurile din spate fiind domolită brusc de lipsa de detalii per total a caroseriei. În ceea ce priveşte comfortul Lodgy, putem spune că nu au avut loc schimbări, scaunele fiind in continuare dure şi obositoare la drum lung.

Din păcate, la aceasta categorie de standarde Dacia obţine 4/10 puncte, totalul acestei maşini fiind de 7 puncte.

Seat Toledo reprezintă clasa hatchback-urilor, cu un cost de achiziţie de 13.000 de euro şi costuri medii-ridicate de intreţinere. Consumul lui este extrem de ridicat în comparaţie cu celelalte modele ale anului 2012, vom vedea şi SUV-uri cu un consum mai scăzut: 7,6l/100 km. Din această cauza, la standardele financiare Seat obţine 6/10 puncte.

Motorul SOHC 8v  cu 4 cilindri în linie sau Ecomotive 1.2 TSI sună promiţător pentru acest model. Coeficientul de manevrabilitate este extrem de ridicat 1,722 – mai mare decât cel al  limuzinei BMW Gran Coupe. Dotările standard sunt şi ele limitate la Airbaguri frontale, laterale şi pentru pasageri, ABS, ESP, AC.

Toledo nu exceleaza nici la categoria standardelor de eficienţă, obţinând astfel un maxim de 7/10 puncte.

Interiorul nu iese în evidenţă cu nimic, bordul neavând inserţii speciale sau facilităţi. La exterior avem ca şi bonus farurile adaptive, dar grila frontala rămâne neschimbată, conferind un aspect nedemn de anul 2012.

Nici la capitolul comfort acest model nu stă mai bine, spaţiul pentru cap şi genunchi atât cel al pasagerilor cât şi cel al şoferului fiind limitate. Din păcate, la această categorie Seat Toledo nu excelează obţinând 6/10 puncte, având astfel 6.3 puncte per total.

Ford Kuga reprezintă clasa SUV-urilor. Cu un preţ de achiziţie mediu, 26.700 euro asociat cu un consum de 7.8l/100 km, acest model ar intra în clasa medie a standardelor financiare. Însă, costurile de întreţinere sunt destul de ridicate, ceea ce scade din punctajul Kuga la aceasta categorie de standarde, obţinând doar 7/10 puncte.

Motorul Duratec Turbo L5, cu capacitatea cilindrica de 2500 cmc, este practic, prea mare pentru cerinţele unui SUV.  Deasemenea în urma testelor de frânare, s-a obţinut o distanţă de 37.4 m pentru o decelerare de la 60 la 0 km/h. După cum ne amintim, această distanţă este mai mare decat cea a modelului BMW, în testul acestuia din urmă fiind implicată o frânare de la viteza de 100km/h. Benefic pentru punctajul Ford în aceasta clasificare este, însă coeficientul de manevrabilitate, acesta fiind de 1,651 –  mult mai mic şi decat al hatchback-ului Seat Toledo. În pachetul de dotări standard intră airbaguri, ABS, EBD, ESP si AC. La categoria standardelor de eficienţă îi acordăm lui Ford Kuga numai 6/10 puncte.

Designul interior este simplificat, unitar şi practic, cu oarecare note sofisticate. La exterior lucrurile stau şi mai bine, cu elementele de caroserie şi lumini bine proporţionate, conferind un aspect practic dar şi o notă de eleganţă. În materie de comfort nu avem de ce să ne plângem, maţina fiind extrem de generoasă în spatiu atât pentru şofer şi bagaje, cât şi pentru pasageri. La această categorie de standarde oferim 10/10 puncte, Ford Kuga totalizând astfel 7.66 puncte.

Un alt reprezentant al acestei clase, unde anul 2012 a adus o implozie, este Mitsubishi Outlander. Având un cost de achiziţie de numai 19.995 euro, acest SUV se laudă cu un consum de 7-8l/100km. Deasemenea reducerile sezoniere ale producătorului Japonez ne-au atras atenţia asupra facilităţilor de întreţinere a maşinii. La prima categorie de standarde Outlander primeşte 8/10 puncte.

Motorul sau, L4 2.2 Diesel, este parcă prea mare pentru nevoile unui utilizator de SUV, ţinând cont şi de taxele şi impozitele aferente. Manevrabilitatea acestei maşini este aşteptat de limitată, ţinând cont de clasa sa, coeficientul ei fiind 1,743. În pachetul de dotări incluse intră airbag, ABS, EBD, ESP, AC dar şi tracţiunea integrală. La cea de a doua categorie de standarde, primeşte 7/10 puncte.

Linia interiorului lui Outlander este simplă, designul este uniform, oferind astfel un grad sporit de comfort. La exterior s-a intervenit, grila frontală fiind acum legată de farurile agresive, bine proporţionate. Nici spaţiul nu este o problemă pentru Mitsubishi, acesta fiind suficient atât pentru capul şi genunchii pasagerilor, cât şi pentru bagajele aferente unei aventuri off-road. La standarde de comfort şi aspect Mitshubishi obţine 10/10 puncte, având astfel un total de 8.3 puncte.

O noutate a anului 2012 a fost parteneriatul dintre Opel şi Vauxhall, parteneriat care a rezultat în modelul de teren Mokka.

În categoria de standarde financiare, acest model exceleaza cu un preţ de pornire de 16.790 de euro, preţuri de service reduse şi un consum de 4.5l/100km mixt. Obţine astfel 10/10 puncte.

Motorul său are mărimea necesară pentru un SUV, 1.6l L4 – benzină. Coeficientul de manevrabilitate este şi el uimitor de redus 1,675.  Pachetul de dotări standard nu include nici o noutate conţinând aceleasi airbag, ABS, EBD, ESP şi tracţiune integrală. Şi la categoria de standarde de eficienţă se pare că acest model excelează, obţinând tot un 10/10 puncte.

Din păcate, în materie de design lucrurile nu stau atât de bine. Interiorul este unul simplificat, totuşi unitar şi aspectuos. La exterior, Opel s-a folosit de design-ul trademark Opel Insignia, rezultând un SUV cu elemente supradimensionate, cu barele de protecţie prea umflate şi o impresie totală de design neglijat. În materie de comfort nu avem ce reprosa Mokka, fiind, la fel ca şi celelalte modele din clasa sa, destul de generos. Din păcate la această categorie de standarde Opel obţine un 6/10 puncte, totalizând 8.6 puncte

Deoarece a fost declarat maşina anului pentru reprezentantele sexului frumos Range Rover Evoque nu putea scăpa unei analize calitative.

Costul de achiziţie al acestui model este de 36,456 euro, iar costurile de întreţinere nu sunt absolut deloc neglijabile, mergând de la ridicate la foarte ridicate. Consumul acestui model este însă unul neasteptat de redus: 5.7l/100km mixt. La prima categorie de standarde Range Rover obţine doar 7/10 puncte. Şi in materie de manevrabilitate lucrurile stau foarte bine, coeficientul său fiind de 1,640 – cel mai redus coeficient de manevrabilitate al unui SUV de dimesiunile sale. În pachetul de dotări standard intră deja cunoscutele airbag, ABS, EBD, ESP cu diferenţial blocabil şi tracţiune integrală. La această categorie de standarde Evoque obţine 10/10 puncte.

În ceea ce priveşte aspectul interior, producătorul american s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, aducând un interior primitor, cu multe facilităţi şi spaţii de depozitare şi piele bicoloră. La exterior avem un SUV cu aspect impozant, impunător, faruri frontale agresive corelate perfect cu grila frontală şi stalpi laterali negri, încadraţi în elemente cromate. Maşina este extrem de spaţioasă, iar scaunele ergonomice reduc oboseala resimţită la drum lung. La această categorie de standarde Range Rover obţine 10/10 puncte, având astfel un punctaj total de 9 puncte.

O altă apariţie pe 2012 este Nissan Juke cu un cost de achiziţie de 15.500 de euro, costuri de service medii şi un consum de 6l/100km, acest model pare să se ridice la standardele de calitate ale SUV-urilor anului 2012. Obţine astfel 9/10 puncte la categoria de standarde de calitate financiare.

Motorul V6 Twin-Turbo pare mai degrabă gândit pentru o maşina sport. Coeficientul de manevrabilitate al Juke este şi el uimitor de redus : 1,630. Pe de altă parte frânele tind să tragă în jos calificativul acestui model, distanţa de frânare de la 60km/h la 0 este de 38 m, extrem de mare. În pachetul de dotări standard intră airbag, ABS, ESP, EBD, şi diferenţial integral blocabil cu tracţiune integrală. Calificativul acestui model la standardele de eficienţă este de 6/10 puncte.

În materie de aspect, cei de la Nissan au creat un interior elegant, fluent, bicolor cu o mulţime de facilităţi şi spaţii de depozitare. La exterior, însă designul futurist tinde să deranjeze, farurile frontale au utilitate redusă, poziţionarea acestora scade din eficienţă şi chiar deranjează conducătorul. Restul exteriorului conţine elemente disproporţionate, proiectoarele de ceaţă poziţionate prea sus, dau impresia de far principal, bara frontală prea mare etc. Spaţiul nu este nici pentru Juke o problema. La această categorie de standarde Nissan Juke obţine 6/10 puncte, totalizând astfel 7 puncte.

Nu puteam trece în revistă producţia de autovehicule din 2012 neglijând hybridele. Atfel Volvo V60 Plug-in Hybrid este ultimul model analizat.

Costul de achiziţie al acestui model nu este deloc neglijabil, 57.000 euro, având posibilitatea de a amortiza în timp investiţia cu consumul sau de doar 1.9l/100km. Costurile de întreţinere nu sunt nici ele prea ridicate. Astfel la capitolul financiar, Volvo obţine 8/10 puncte.

În categoria standardelor de eficienţă nu putem neglija motorul său de 212bhp D5 2.4-l diesel in partea frontală şi motor  69bhp electric în spate, poziţionare specifică hybridelor tip arie extinsă EREV. Coeficientul de manevrabilitate este totuşi ridicat în comparaţie cu celelalte modele analizate, şi anume 1,667, chiar mare ţinând cont că V60 este vândut ca un Crossover. Pachetul de dotări standard nu aduce nicio noutate: airbag, ABS, EBD, ESP, diferenţial integral blocabil şi tracţiune integrală. La această categorie, hybridul obţine 7/10 puncte.

Interiorul acestuia este elegant, conţinând o multitudine de facilităţi şi spaţii de depozitare şi nu în ultimul rând tapiseria din piele bicolora contribuie la imaginea peransamblu a acestuia. Exteriorul este sportiv dar elegant, luneta având designul adus odata cu gama lor de hatchback-uri şi anume sticla neagră de la baza lunetei, care avantajează designul per total al masinii. Spaţiul este generos, scaunele încălzite sunt extrem de comode, dar într-o recenzie AutoBild, aceştia au concluzionat că nu este suficient spaţiu pentru genunchii pasagerilor. La această categorie Volvo V60 Hybrid obţine 9/10 puncte, având un calificativ per total de 8 puncte.

 

III.Concluzii

În urma analizei calitative a celor mai relevante autovehicule produse în 2012, am tras diverse concluzii despre fiecare model în parte. Alegerea unui autovehicul reprezintă întotdeauna un compromis, în clasa medie – scazuta de preţ găsindu-se maşini performante dar neaspectoase şi maşini aspectuoase cu performanţe reduse, sau grad de siguranţă limitat. Astfel vom sublinia în cele ce urmează punctele forte şi punctele slabe ale modelelor discutate:

BMW M6 Gran Coupe (7.3/10 puncte) exemplifică perfect compromisul dintre resursele financiare şi performanţă şi comfort. Cu un preţ de achiziţie ridicat, costuri de service mari şi un consum foarte mare, BMW oferă prestigiul deja cunoscut în materie de aspect, un grad de comfort ridicat şi performanţe uimitoare.

Skoda Rapid (7.6/10 puncte) are un preţ de achiziţie rezonabil şi un consum extrem de redus, costurile de întreţinere fiind şi ele agreabile. Deasemenea aspectul ei este demn de anul 2012, şi comfortul este peste aşteptări. În schimb, vine cu o gamă redusă de motorizări, justificând astfel încadrarea ei în categoria maşinilor de familie.

Dacia Lodgy (7/10 puncte) este o maşina buna pentru preţul scăzut de achizitie şi întreţinere. Motorizările sunt uimitoare şi în materie de proiectare a autovehiculului, producătorul prezintă o evoluţie neasteptată. Însă aspectul şi comfortul lasă de dorit, chiar şi pentru Dacia.

Seat Toledo (6.3/10 puncte) preţul său este nejustificat de mare, dat fiind consumul ridicat şi manevrabilitatea redusă. Nici în materie de design cei de la Seat nu ne-au lăsat o impresie prea bună. Totuşi motorul 1.2 TSI cu 4 cilindrii în linie sună promiţător.

Ford Kuga (7.6/10 puncte) presupune o investiţie iniţială ridicată, şi nici consumul, nici costurile de întreţinere nu par să o amortizeze. În schimb performanţele sunt bune, iar aspectul este foarte bine închegat.

Mitsubishi Outlander (8.3/10 puncte) are un cost de achiziţie rezonabil şi un consum mare. Motorul este performant, iar designul este finisat şi deasemenea gradul de comfort este unul uimitor.

Opel Vauxhall Mokka (8.6/10 puncte) putem afirma că este cea mai reuşită maşină din 2012, cu un aspect care totuşi lasă de dorit. Preţul de achiziţie este mic, consumul este şi el redus, iar performanţele au depăşit orice aşteptări.

Range Rover Evoque (9/10 puncte) deşi preţul său şi costurile de întreţinere sunt extrem de ridicate, producătorul ne promite 280 de cai putere, într-o maşina uimitor de manevrabilă pentru clasa sa. În materie de aspect şi comfort acest model excelează.

Nissan Juke (7/10 puncte) este o maşina ieftină, cu un coeficient de manevrabilitate redus, dar cu un aspect exterior care lasă mult de dorit. Deasemenea capacitatea sa de frânare ridică un semn de întrebare.

Volvo V60 Plug-in Hybrid (8/10 puncte) Deşi preţul de achiziţie este extrem de ridicat, investiţia se amortizează în timp de consumul aproape inexistent. Manevrabilitatea este redusă pentru un Crossover şi comfortul pasagerilor a avut şi el de suferit.

După ce am expus un rezumat al rezultatelor discutate anterior, am dori să clasificam autovehiculele în urma calificativelor obţinute:

chart

 1. Referinţe Bibliografice

 

 1. Staciu , I. (coord.), Păsărilă, O., Militaru, C., Iacob, A.A., Crăciun, C. S., Calimetrie, Editura Reaissace, 2004, Bucureşti
 2. AutoBild Romania numarul 18, 4-17 octombrie 2012
 3. http://www.euroncap.com/results
 4. http://en.wikipedia.org/wiki
 5. http://cc.porscheinformatik.com/nwapp/nws_ro/ICC3/SEAT!ro!!!S!!!/
 6. http://www.automarket.ro/masini-noi/range-rover/evoque-22-sd4-190cp-dynamic-4wd-101293/specificatii.html
 7. http://www.informatiiauto.ro/volkswagen-model-volkswagen-golf-6-date-tehnice-mid542.html
 8. http://www.mitsubishi-motors.ro/modele/outlander/oferta-speciala
 9. http://www.seat.ro/noutati/noul-seat-toledo-masina-exceptionala-la-un-pret-exceptional
 10. http://www.subarumotors.ro/forester-preturi.html
 11. http://www.volvocars.com/intl/all-cars/volvo-v60/details/pages/default.aspx
 12. http://www.volvocars.com/ro/all-cars/volvo-v60/details/pages/technical-spec.aspx
 13. http://skoda.ro/modele/rapid/date_pre_uri/pre_uri/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Totul despre masini si condus – profesionist

%d bloggers like this: