Strategia de Branding OPEL

Strategia de Branding OPEL: denumirea modelelor de autoturisme si semnificatia ei

In primul rand, e bine sa acordam literelelor rolul de dispositive de clasificare. Cel mai elocvent exemplu este:

· Numele dubitelor se termina cu litera o [Combo, Movano, Vivaro].

· Numele autoturismelor se termina cu litera a [Corsa, Astra].

 

Simbolismul sonor

Majoritatea numelor modelelor OPEL contin sunete sugestive pentru viteza si dinamism (litera s) in Astra, Corsa, Signum , (litera v) in Vectra, Meriva sau (litera z) in Zafira. Aceste sunete nu se regasesg in AGILA, care contine in schimb litera g, litera ce sugereaza marimea si luxul, si litera l, care are sugereaza sentimente placute.

Antara si GT insa contin litera t, asociata cu spatiul redus, neconfortabil si sentimente neplacute.Denumirea GT sugereaza marimea si luxul – ceea ce nu este neaparat adevarat – dar compenseaza conotatiile negative ale vecinului.

· Denumiri precum Agila, Meriva, Movano, Vivaro nu contin consoane inchise si sunt dominate de vocale. Vocalele, fiind usor de pronuntat dau distinctie si putere numelor, lasand senzatia de putere a vehiculului

· Sunetul R lipseste doar in 4 dintre denumirile modelelor Opel. Desi este considerat un sunet neplacut, majoritatea il asociaza cu sunetul motorului sau cu denumiri precum Ferrari sau Porche. Ceea ce explica de ce litera r nu apare in denumirile dubitelor [Combo, Movano], denumirea masinii de oras, [Agila} sau in distinsa si silentioasa Signum.

 

· Litera a este prezenta in denumirile majoritatii modelelor. O vocala deschisa poate indica spatiu, contrar vocalelor inchise, iar terminarea denumirilor in litera a are legatura si cu majoritatea numelor feminine folosind aceiasi terminatie. A mai poate sugera si greutatea.

 

· Denumirile dubelor Combo, Movano nu contin sunete dinamice, dar isi creeaza imaginea de “truditori” accentuand litera o..

  • Vivaro are doua versiuni – una pentru cargo si cealalta pentru pasageri, deci numele sau este o combinatie intre litere dinamice I, v si o litera grea o.

 

Caracteristici fonotactice

· modelele mici au denumiri formate din 5 litere (grafeme)  [Agila, Corsa, Astra] in timp ce modelele mari au 6 grafeme, 6 [Vectra, Signum, Meriva].

· Numarul de silabe joaca un rol similar, nici-un nume nu este mai lung de 3 silabe (in baza conceptului scurt si usor de memorat) Modelele de baza au nume din 2 silabe [Corsa, Astra, Vectra,

Signum]. Trei silabe formeaza o categorie separate de masini [Agila, Meriva si Zafira] + [Movano, Vivaro]. Relatia dintre vocale si consoane este bine echilibrata.

 

· Doar 3 dintre nume au silabe inchise (care pot face pronuntia mai lenta) si mai este Signum care are doar vocale inchise.

· Toate denumirile folosite de OPEL evita alaturarile lungi de consoane. Astra, si  Vectra contin 3 consoane alaturate, in timp ce Corsa, Tigra, Signum si Combo contin 2 consoane alaturare si Agila, Vivaro si Movano nu au consoane alaturate. Nici-o alaturare de consoane nu este prezenta la inceputul sau sfarsitul numelui, facandu-l usor de pronuntat.  

  • Agila, Astra si Antara sunt denumiri perfecte deoarece incep si se termina cu o vocala-Jerzy Bralczyk’s criteriul (2000:77)

 Caracteristici semantice

· referinte la un obiect exterior industriei: Agila, Astra, Combo, Corsa, Frontera si Signum, de origini engleze (combo), latine (astra si signum) si spaniole (agila, frontera, corsa) si germane (tigra)

· numarul de nume transferate (6: Agila, Astra, Corsa, Signum , Tigra si  Combo ) este bine echilibrat cu cele inventate (6: Antara, Meriva, Vectra,Zafira, Movano, Vivaro).

· ca si provenienta, observam:

  • absenta totala a denumirilor geografice, folosite de SEAT e.g. Cordoba, Ibiza sau jocuri /fenomene climatice, folosite de Volkswagen e.g. Polo, Golf, Passat, Scirocco.

  • Sursele sunt: fauna (Agila, Tigra), astronomia (Astra) sportul (Corsa)sau muzica (Combo).

  • conotatiile sunt positive sau cel putin neuter  – a se vedea concurenta (nume precum Cobra, Scorpio sau Probe one)

Sursa: Traducerea unui studiu de caz realizat pe strategia de Branding OPEL

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Totul despre masini si condus – profesionist

%d bloggers like this: